RSS

Όταν κοιτάς από ψηλά...!

Το "Όταν κοιτάς από ψηλά...!" αποτελεί Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων το οποίο σχεδιάστηκε για το Ε2 του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, το έτος 2015-2016 και εντάσσεται στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Αγωγής. Περιλαμβάνει τα υποθέματα
  • Το περιβάλλον ως τέχνη
  • Το περιβάλλον ως έκθεμα 
  • Το περιβάλλον ως αφήγηση
Αφορμή για τον τίτλο του στάθηκε ένα άρθρο της Αιμιλίας Πανταζή στο tvxs, αφιερωμένο στον μεγάλο δάσκαλο και παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι. Σύμφωνα μ' αυτό ο παραμυθάς της επινόησης διατυπώνει: «Τον κόσμο μπορείς να τον κοιτάξεις από το ύψος ενός ανθρώπου αλλά και από εκείνο ενός σύννεφου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να μπεις από την κεντρική πόρτα ή να χωθείς -είναι πιο διασκεδαστικό- από ένα παραθυράκι.» Έτσι, λοιπόν, το Πρόγραμμα βαφτίστηκε: "Όταν κοιτάς από ψηλά...!" ;) 

Με το πρόγραμμα «Όταν κοιτάς από ψηλά…!», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, επιχειρήθηκε η προσέγγιση του περιβάλλοντος μέσω της τέχνης. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο επιστρατεύτηκαν για την επεξεργασία διαφόρων περιβαλλοντικών θεμάτων. Οι μαθητές μέσω του κινηματογράφου και της μουσικής ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το πρόβλημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων, ενώ, με τη σειρά τους, προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές και την τοπική κοινωνία μέσω της δημιουργίας πανό και έντυπου ενημερωτικού υλικού. Οι έννοιες της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών ενέπνευσαν τη δημιουργία διαφόρων εικαστικών έργων, ενώ επιχειρήθηκε η γνωριμία με το οικοσύστημα του βουνού και η καλλιέργεια των εννοιών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και «Ενεργός Πολίτης» με όχημα το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά». Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε και συντονίστηκε μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας καθώς οι μαθητές κλήθηκαν να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν εξ αποστάσεως και σε ασύγχρονο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών τους.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, στο ιστολόγιο του Ε2 του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (2015-16) καθώς και στο ιστολόγιο της Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας 2016.

0 χεράκια ψηλά: